10 juli, 2020

Tutorials för bättre närvaroupplevelse på arrangemang via Zoom

Här kan vi förmedla några praktiska tips om hur du kan få en bättre upplevelse och starkare närvarokänsla när du deltar på fysiska arrangemang via Zoom.

Vi har spelat in dessa s k ”tutorials” (små korta instruktionsvideo-klipp) för att lotsa de lite mer ovana Zoom-användare som kommer att virtuellt besöka den kommande kammarmusikfestivalen i Ytterjärna (17-25 juli).

Men tipsen fungerar ju för alla typer av arrangemang där man har bestämt sig för att göra de fysiska aktiviteterna mer tillgängliga med hög social närvarokänsla även för de som deltar via Zoom.

Vi har valt en väldigt enkel form där vi spelar in korta mobilfilmer i en enda tagning (behövs alltså ingen efterredigering) där vi visar hur man gör för att exempelvis byta mellan olika vyer i Zoom, välja vilken bildruta man vill ha stor i bild (just här handlar det om att kunna befinna sig mitt i ensemblen hos de olika musikerna som spelar på en konsert), skicka privata meddelanden till bekanta man ser i ”Zoom-publiken” m m.
Vart efter vi upptäcker utmaningar och krångel som stör publikupplevelsen – eller att besökare går miste om möjligheter till social närvarokänsla pga av att man inte riktigt känner till hur man kan göra – så fyller vi på med nya tipsfilmer.

En nyhet som vi lanserar under Järna Festival Academy är det vi kallar för en Humatar – en mänsklig avatar – som kan vara de virtuella besökarnas ben, armar och sociala mingelförmåga när Humataren går omkring på festivalområdet och samspråkar med människor, besöker olika platser m m. Hur det går till i praktiken kan du lära dig via de tutorials som vi här förmedlar via en spellista på YouTube:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLMZUEvtfEcef-d4J8bm_Qcw5xuo1CaWYG

;