18 november, 2020

Testrapport – Man kan få en känsla av fysisk och social gemenskap via en virtuell tjänst!

Testination Community är den lärande gemenskap som vi har initierat för att vi ska träna på att testa. Ju mer osäker och föränderlig tillvaron blir desto mer nytta har man ju av att ha en hög testförmåga. Igår testade vi en virtuell ö för social interaktion.

Man behöver inte ladda ner någon app utan man närvarar via ett fönster i sin browser. Man styr sedan sin avatar med mus och några få tangenter. Mycket smidigt!

Och vi kan konstatera att man kan utföra de flesta typer av sociala övningar och interaktioner (förutom att kramas) som man kan göra i det fysiska rummet.

Man hör bara varandra om man står nära varandra. Detta gör det möjligt att prata i små grupper utan att störa varandra. Man kan dock nå alla på ön via en speciellt mikrofon om man skulle vilja.

Alltså lätt att köra t ex Open Space, World Café, be deltagare ställa sig på olika platser utifrån vad de föredrar, köra ”speed dating” o s v.

Även om man ännu inte kan visualisera på mark och andra ytor på ön (det är på G) så kan man lätt byta fönster/flik i sin browser och visualisera tillsammans i andra tjänster (Mural, Miro, Trello m fl) och sedan gå tillbaka till fliken för Borell-ön och se varandra när man kommunicerar.

Också lätt att visa fysiska saker i ”ansiktet” på sin avatar eftersom den visar vad du visar i din egen kamera och kommer man nära varandra så kan man backa från sin egen kamera och visa saker som man har i sitt respektive fysiska rum.

Man också vara på ön i flera ”kloner” (kul när några av oss stod nere vid vattnet och en av oss plötsligt dök upp med en ny avatar). Vi kom på ganska många användningsområden även för detta, exempelvis för processledare som vill vara närvarande i flera parallella grupper under en workshop.

Och om någon sätter på musik i sin dator så är det ju som gjort för att dansa. Då kan man ha olika musikgenre på olika delar av ön (inklusive uppe på berget) där man dansar till olika musik. Inne i baren kan man ju sedan ha det klassiska kökshänget där man tar något gott att dricka tillsammans samtidigt som man löser världens problem.

En liten utmaning är att din dators grafikkort får jobb en del då du är på ön så efter en halvtimme börjar fläkten att låta lite (i varje fall på min dator som har några år på nacken). Men då är det bara att gå ur Borell-fliken på sin browser och låta grafikkortet vila en stund. Sen är man på ön igen.

(namnet på tjänsten är just nu Borrel men grundaren Thomas Hoevenaar frågade precis oss som ska delta på NeverDoneBefore-festival om förslag på nytt namn, så även namnbyte är på G)

Sammanfattning, detta är en mycket användbar tjänst för social interaktion som kan ge en känsla av att vara fysiskt på samma plats (och vem vll inte vara på en paradisö?)

Slut på testrapport!

;