8 december, 2021

Lärorik och idégivande prototyp av vår kommande serie av LearnAlongs

Nu har vi genomfört vår prototypsändning av vår kommande serie av LearnAlongs där deltagare ska kunna följa med i lärandet och skapandet som vid en ”cookalong” där deltagare via en livestream följer och lär av en erfaren kock.

Vi har dock tagit detta ”följa med”-koncept ett steg längre och kombinerar en väldigt interaktiv del med en livestream. Och det var just detta att koppla ihop flera olika platser och plattformar som vi testade i full skala vid vår prototyp-övning på NAV (en kreativ Co-space i Nacka där vi på RangeMaker har ett av våra basläger).

Vi hade tre deltagare fysiskt på plats och sex deltagare som deltog digitalt.
Parallellt så hade vi en livesändning via YouTube (inga som tittade live, men som vi kunde titta på efteråt).
De digitala plattformarna som vi kopplade ihop var Zoom, Miro och Topia. De som var fysiskt på plats bildade ”tandem-trios” (en fysisk + två digitala) med de som var med digitalt genom att koppla upp en egen mobil till samma Zoommöte som de digitala deltagarna hade anslutit till och sedan befinna sig i varsina breakout-rum.
De som var fysiskt på plats varierade sin plats genom att sitta vid samma bord, dela upp sig på olika platser i lokalen samt att tillsammans besöka köket.

Temat för våra första LearnAlongs är att visa och lära ut hur man kan kombinera fysisk och digital interaktion inom ramen för olika konkreta behov som uppstår i en tillvaro där vi blir mer utsprida i tid, rum och vanor..

Vid prototypen var temat hur man får till olika typer av slumpvisa träffar. Innan pandemin kanske de flesta som jobbade tillsammans kunde träffas slumpmässigt vid kaffemaskinen eller på väg till toaletten, men nu så krävs det andra strukturer och rutiner för att få dessa slumpmässiga möten till stånd.

Vi hade förstås lite inkörningsstrul när så många prylar och plattformar ska sammankopplas på kort tid, men inget som vi inte löser med några väl valda förberedelser och små tidsbuffertar inför premiären.

Så, i mitten av januari har vi premiär för vår första LearnAlong där de som deltar aktivt först har 45 minuter handhavandeträning för att lära sig använda sin utrustning och de olika plattformarna. Sedan genomför vi ett antal moment under 45 minuter då man även kan följa med via en livesändning om man föredrar att lära sig på det sättet. De som har deltagit aktivt under varje LearnAlong kommer också att kunna titta på livesändningen i efterhand för att repetera och ta del av fler tips som vi presenterar för tittarna på livesändningen.

;